hole_5_afslag.JPG header_schaerweijde.jpg vijver2.JPG Hole_9_aankomst.jpg
 
Golf Nieuws

nieuwe regels - 11

Nieuws afbeelding 11-4-2019
Wat zeggen de nieuwe regels als je een bal bij een slag per ongeluk twee of meer keer raakt?

Een 'double hit' betekent dat je de bal bij een slag per ongeluk twee of meer dan twee keer raakt. En er is in de regels per 1 januari 2019 niet langer meer sprake van een strafslag bij een double hit. Alleen de slag wordt geteld. De bal moet na de slag gespeeld worden zoals hij ligt.

Vroeger

Tot en met 31 december 2018 moest je bij een double hit één slag en één strafslag noteren. Als je de bal bij een slag per ongeluk twee keer raakte, dan telde dat tot en met 31 december 2018 dus als één slag plus één strafslag. Als je de bal bij een slag per ongeluk drie of vier keer raakte - dat gebeurt ook wel eens - dan telde dat ook als één slag plus één strafslag.

Waarom een aanpassing?

De strafslag is per 1 januari 2019 vervallen omdat de regelinstanties vinden dat de straf oneerlijk en onnodig is. Er is in 2019 geen straf meer als de bal per ongeluk jou of je equipment raakt. Zo is er in 2019 ook geen straf meer als je per ongeluk twee keer je bal raakt. 'Ongelukkige afbuigingen zijn per definitie een ongeluk', zeggen de R&A en USGA. 'De uitkomst is in zulke gevallen toevallig en onvoorspelbaar, en het resulteert even vaak in een nadeel voor de speler als in een voordeel.'